Appel fra seks-byerne:
Lad os kunne fortsætte virtuelt og uden statslig overvågning i 2020
Vi har brug for nye tiltag og lempelser for at hjælpe alle de ledige i den gradvise åbning efter coronakrisen. Sådan lyder en fælles appel fra de seks største byer i Danmark til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Vi skal være mest muligt effektive, mener beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der har taget initiativ til henvendelsen.
Når Danmark åbner igen efter coronakrisen, skal jobcentrene hjælpe tusindvis af nye ledige med at få et job. Og det skal ske samtidig med, at de borgere, der var ledige, før samfundet blev sat på pause, også skal tilbage på sporet mod beskæftigelse eller uddannelse.
Derfor appellerer borgmestre, rådmænd og udvalgsformænd fra de seks største byer i Danmark nu i et fælles brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om at få maksimal fleksibilitet til at løfte den store opgave for at undgå et alt for stort pres på alt fra rehabiliteringsmøder til jobsamtaler.
- Vi har brug for så stor fleksibilitet som muligt for at kunne klare den enorme opgave, der venter. Alle jobcentre skal hurtigst muligt op i gear, så vi kan hjælpe de ledige i job igen og virksomhederne med at finde den rette arbejdskraft. Derfor har vi en række forslag, som kan løfte noget af presset, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
Forslagene til mulige tiltag i en overgangsperiode er:
- Mulighed for at jobcentrets samtaler med borgerne kan holdes telefonisk, som virtuelle samtaler eller ved fysisk fremmøde, alt efter hvad der giver bedst mening.
- At jobcentrets tilbud om online forløb (opkvalificering, jobsøgningskurser mv) tæller med i den statslige registrering af kommunernes aktive beskæftigelsesindsats.
- At reglerne for at sende ledige i virksomhedsplaceringer lempes i en overgangsperiode, så der kan skaffes nok virksomhedsplaceringer til de ledige. F.eks. mulighed for, at flere grupper af ledige kan være i virksomhedspraktik i op til 13 uger.
- At rehabiliteringsmøder fortsat kan være virtuelle.
- At kommunerne kan behandle oplagte sager om førtidspension og fleksjob på rehabiliteringsmøder uden borgerens deltagelse, hvis borgeren er indforstået med det.
- At den statslige overvågning af kommunernes resultater og overholdelse af proceskrav i forhold til eventuelt skærpet tilsyn med kommunerne annulleres i 2020.
- Alle forslagene er til, for at vi bruger vores ressourcer bedst muligt og på dem, der har mest behov, fx ved at gøre det muligt at behandle flere oplagte sager hurtigere og være mere effektive til gavn for borgeren. Derfor er det vores forventning, at beskæftigelsesministeren kan se det fornuftige i at give os alle de tiltag og lempelser, så vi kan hjælpe de mange nye ledige bedst muligt, når jobcentrene skal i gang igen, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Brevet er underskrevet af Cecilia Lonning-Skovgaard (V), København, rådmand Kristian Würtz (S), Aarhus, rådmand Mai-Britt Iversen (S), Aalborg, rådmand Brian Dybro (SF), Odense, udvalgsformand Henrik Vallø (Lokallisten), Esbjerg, og udvalgsformand Ellen Petersen (S), Randers.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.